Kde sa vzalo pierko?

Povráva sa, že Slovensko nie vždy drží krok s trendmi a niektoré novinky k nám prichádzajú zo zahraničia trošku neskôr ako by sme chceli. Napríklad na také pierko sme si museli počkať vyše 2000 rokov.

Nie je to vôbec vtip. Prvé zmienky o kopaní pierka sa datujú do obdobia dynastie Han na území dnešnej Číny. Odtiaľ sa tento šport rozšíril do ďalších častí Ázie a dnes je známy najmä v Číne pod názvom Jianzi a vo Vietname ako Da Cau.

 

Children_Playing_Jianzi2

"Children Playing Jianzi"

 

Vietnamský Da Cau je tam dokonca národným športom. Hrajú ho malé deti, dospelí aj seniori. Cez víkend, keď sa v meste Hanoi uzavrú cesty v centre mesta, tisíce ľudí vyjdú do ulíc, jedia, pijú, hrajú rôzne hry a samozrejme, pierka tu lietajú krížom-krážom. Ak nechceš aby ti nejaké spadlo na hlavu musíte sa zapojiť a kopnúť ho ďalej.

 

Jianzi_players_blog

"Jianzi players"

 

Táto hra však nekončí len pri priateľskom putovaní pierka v kruhu známych. V parkoch tu nájdeš siete, ktoré sú vysoké približne ako tie badmintové a na oboch stranách hráčov ktorí nemilosrdne bojujú o každý bod. Nie sú to už náhodní okoloidúci, ktorí si len tak „pinkajú“ ale veľmi skúsení a trénovaní profíci, ktorí z rukáva vyťahujú jeden akrobatický kúsok za druhým.

Snáď za všetko hovorí bilancia Vietnamského tímu na majstrovstvách sveta, ktoré sa konajú od roku 1999. Vyhrali zatiaľ všetky ročníky. Naposledy v roku 2019 vo Francúzsku.

 

typek 

Photo by Hung Tran

 

Je zaujímavé pomyslieť, že zatiaľ čo sa Čínania vo voľnom čase zabávali s pierkom, na území Slovenska sa práve Kelti, Rimania a iné entity bili o každý kúsok zeme.

Po dlhých 2000 rokoch čakania je pierko konečne na Slovensku a ty máš jedinečnú šancu túto zábavnú hru vyskúšať. Kelti ani Rimania bohužiaľ toľko šťastia nemali.

 

 

Autor: Jakub

Späť do obchodu